באפריל 1944, הטילו שלטונות המנדט הבריטיים עוצר על תושבי שלוש הערים הגדולות בארץ, שנמשך תשעה ימים. משהוסר העוצר, הסתערו החיפאים על בתי הקולנוע שלהם, בעיקר בשכונת הדר.
כל הכרטיסים אזלו תוך שעות ספורות, והספסרים חגגו.
בעקבות הביקוש המוכח, קפצו על ההזדמנות יזמים ובעלי הון שקראו נכון את המפה, ובמהלך שנת 1946 הגישו לעיריית חיפה 37 (!) בקשות להקמת בתי קולנוע. היה זה מספר מוגזם לכל הדעות, ורק חלקן אושרו.
במאמר זה נתרכז בשלושה בתי קולנוע מעניינים שלא הוקמו.
קולנוע הר הכרמל
"קולנוע הר הכרמל" היה אולי היזמה השאפתנית ביותר שהוגשה עבור בית קולנוע לעיריית חיפה. היזמה של משה גרידינגר הבלתי נלאה (הבעלים של "עין דור" ו-"ארמון") לא הסתפקה בקולנוע. מדובר היה במרכז בילוי שכלל קולנוע, קפה מסעדה ואולם ריקודים ברחוב שער הלבנון במרכז הכרמל.

התכניות הוגשו ב-1946. מאחוריהן עמד משרד האדריכלים הוותיק רוזוב, שליווה את גרידינגר בכל הפרויקטים הגדולים שלו, ותיק התכניות, שהשתמר בארכיון העיר חיפה, הוא יצירת אמנות של ממש.
התכנון הייחודי הזה הוא אחת הסיבות שבחרתי להזכיר את הקולנוע הזה שלא היה.





התכניות המרשימות מדגישות את החשיבה בגדול שאפיינה גם את קולנוע ארמון, שנבנה על ידי גרידינגר עשור לפני כן, ושגם הוא תוכנן על ידי משרד רוזוב.
בתכנית הקולנוע החדש שולבו אלמנטים מזרחיים ומערביים.
התכנית אושרה ב 1946, אך הוקפאה ב 1948 עד ל"תכנון מחודש" של רחוב יפה נוף ומרכז הכרמל, הקפאה שממנה לא יצאה התכנית עד עצם היום הזה.
נראה שחיפה הפסידה מבנה ייחודי ומעניין.
קולנוע "הרצל"
בשנת 1946, התעניינה חברת "פוקס המאה העשרים" בהקמת קולנוע ברחוב הרצל 63, על מגרש של חברת "עמיקם". החברה שכרה את שירותי התכנון משרד האדריכלים רוזוב, שכל כך שמח לעבוד עבור חברה בינלאומית גדולה, עד שלא הקפיד להסדיר את נושא התשלום על עבודת התכנון.

רוזוב נרתם למשימה ויצר תכנון מפורט של קולנוע עם כ-600 מושבים, על שטח שהשתרע בין רחוב הרצל לרחוב החלוץ, במקום בו עומד מגדל חיפה היום.
חברת הסרטים לא הצליחה להחליט, ובמשך כשלוש שנים נשאר הרעיון תלוי באויר עד שנגנז. כעשרים שנה מאוחר יותר חידשה החברה את המגעים עם רוזוב לטובת קולנוע ברחוב הנביאים, וגם הרעיון הזה התפוגג לו.
בשנת 1971 שמע רוזוב שהמגרש ברחוב הרצל נמכר, ונזכר שמעולם לא שולם למשרדו שכר הטרחה על כל העבודה שנעשתה.
הוא שלח מכתב לנציג החברה בארץ, בו ביקש לקבל את המגיע לו על העבודה שביצע המשרד ב-25 השנים האחרונות. הפסקה המסיימת מכתבו מסכמת היטב את רוח התקופה – תקופת דעיכת בתי הקולנוע השכונתיים:
"חבל לי מאוד שלא יצאה לפועל הקמת קולנוע "פוקס" ברחוב הנביאים – אך כפי הנראה תקופת בניין בתי קולנוע חלפה!"

קולנוע הילדים
אולי הבקשה המקורית ביותר לאישור הקמת קולנוע בחיפה, הוגשה ע"י חברה מקומית בשם Fox (להבדיל מ"פוקס המאה העשרים") שהתמחתה בקולנוע, וסיפקה שירותים לצבא הבריטי.
לא ברור מי עומד מאחורי הבקשה הזאת. האיש מעיד על עצמו שניהל בעבר בתי קולנוע עבור הצבא הבריטי, אך במסמכים שמצאנו, מופיעה רק חתימתו ללא שם.
הבקשה יצאה לדרך במכתב אל עיריית חיפה ב-29.1.1946. המכתב מביע דאגה לחינוכם של ילדי חיפה המשוטטים ללא מעש ברחובות, ואפילו נכנסים לבתי הקולנוע של המבוגרים וצופים בחומרים שאינם מתאימים להם, ומציע פיתרון מקורי: קולנוע לילדים שיציג רק סרטים חינוכיים.
זה נוסח המכתב (מתורגם):
כבודו, אשמח מאוד אם תשקול את הדברים הבאים: במהלך התפתחותה של חיפה ולאורך כל הדרך, נעשו מאמצים רבים להבטחת מתקני בילוי למבוגרים, ומטרה זאת הושגה באמצעות בתי קולנוע, תיאטראות, בתי קפה, אולמות ריקודים ועוד. אולם ככל שנעשה הרבה למען בילויים של מבוגרים, כמעט שום דבר לא נעשה למען הבילוי החינוכי והבידור של ילדים. מלבד מגרש משחקים אחד שהקימה העירייה, לילדים בחיפה אין מתקני בילוי חיצוניים, וכתוצאה מכך הם משוטטים ועלולים בקלות להיכנס לצרות. יתר על כן, נפוצה התופעה בה, אם בגלל חוסר חינוך מתאים בבית, הזנחה מצד ההורים, או כחלופה לשוטטות ברחובות בחוסר מעש, ילדים מבקרים בבתי קולנוע ורואים סרטים שלא היו, על פי כל מידה, מיועדים להם. כל מבקר בהצגות יומיות יהיה המום מהמון הילדים המהווים את עיקר הקהל. אני סמוך ובטוח שכבודו יסכים שמצב העניינים הנוכחי דורש שיפור, גם אם בעיר גדולה, הוא לא יהיה מלא, אבל לפחות להבטיח קיום מתקן שיספק בידור חינוכי בחוץ לילדים. שקלתי את האפשרות של קולנוע, שיהיה מיועד אך ורק לילדים. הסרטים שיוצגו יוצמדו בקפדנות לקטגוריות הסרטים החינוכיים הרשומים ברשימה המצורפת. |

הרשימה שצורפה לבקשה, כללה את הנושאים הבאים:
- ביולוגיה
- מדעי הבית (בישול, תפירה, כישורי תחזוקת בית – י.כ.)
- גיאוגרפיה (אזורית, כללית, פיסית)
- היסטוריה
- היגיינה ובריאות הציבור
- שפות
- מדעי הטבע (בעלי חיים, ציפורים, חרקים, יצורים ימיים)
- חינוך גופני
- ספורט
- נושאים כלליים
- תעשייה
- מדע והמצאות
- סוציולוגיה
- ספרות
- מוסיקה
חברת FOX התכוונה לפתוח את קולנוע הילדים שלה באולם קובלסקי, ברחוב הרצל 67.

נציג העיריה הביע אהדה לרעיון, אך הבקשה נדחתה, בטענה שהאולם איננו מתאים לשמש כקולנוע.

היזם הביע פליאה על כך, שכן אולם קובלסקי היה בשימוש למטרות כינוסים שונים, גם לפני כן.
הסוגיה לא נפתרה, הפרויקט המבטיח לא יצא אל הפועל, וילדי חיפה נותרו ללא קולנוע חינוכי משלהם עד עצם היום הזה.